Wat is geopolymeer beton?

Geopolymeerbeton is cementloze beton op basis van geopolymeer

Traditioneel beton bestaat uit zand, grind, cement, water en hulpstoffen. Bij cementloze beton, ofwel geopolymeer, is het cement vervangen door een minder milieubelastend bindmiddel. Het resultaat: duurzaam beton dat tot 80% minder CO2 bevat (t.o.v. Portland cement), een lage MKI-score en unieke bouwtechnische eigenschappen, zoals hoge zuur- en zoutbestendigheid en geringe krimp.

Het bindmiddel, een geopolymeer, wordt vervaardigd uit hoogwaardige mineralen reststoffen gemengd met een activator en unieke bindtijdregelaar. Rouwmaat heeft uitgebreide ervaring opgedaan met het produceren, leveren en verwerken van deze cementloze beton.

Rouwmaat heeft een exclusieve licentieovereenkomst met SQAPE voor het leveren van cementloze beton in de regio Oost-Nederland. 

Wij innoveren om van beton een duurzamere bouwstof te maken

Beton verduurzamen heeft een grote impact op de CO2-uitstoot van projecten. Wij werken daarom actief aan duurzaam beton.

Onze speerpunten:

  • Besparen op primaire grondstoffen, door beton dat vrijkomt uit sloopprojecten te recyclen tot grind- en zandvervanger in nieuw beton en door regenwater op te vangen en dat als aanmaakwater voor ons beton te gebruiken. Hierdoor hebben wij als groep met vier betoncentrales een leidingwaterverbruik van een vierpersoonshuishouden.
  • CO2 reductie in de productieketen aanpakken, door te innoveren met alternatieve bindmiddelen. Dit heeft onder andere ons geopolymeer cementloos beton voortgebracht.

Door onze inspanningen kunnen we nú al voldoen aan circulaire uitvragen van landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden. Ook zijn we daardoor één van de koplopers in het door de overheid gelanceerde Betonakkoord.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
  • Het laatste nieuws
  • Tips en het beste advies
  • Persoonlijke acties en prijsupdates
  • Aanbevelingen