Cementloos wegonderhoud voor wegen, uniek in Nederland

Asfalt maken levert, net als het maken van cement, veel CO2-uitstoot op. Gemeente Enschede startte in bouwteam een wegonderhoudsproject op om de CO2-uitstoot bij wegonderhoud te verlagen. Het eerste project: Assinkskloosterweg in Enschede.

Rouwmaat leverde een duurzaam alternatief voor cement (het witte poeder in de film) en kennis over de toepassing ervan.

De werkwijze stap voor stap beschreven

  • Frezen en toepassen schuimbitumen

De bestaande asfaltweg wordt samen met de fundering in 1 werkgang op locatie door elkaar gefreesd en er worden schuimbitumen toegevoegd om de basis voor een nieuwe weg te realiseren. Deze techniek van doorfrezen en stabiliseren van bestaande asfaltwegen is niet nieuw. Het feit dat er voor het onderhoud aan de Assinkskloosterweg geen cement meer wordt toegevoegd als vul- en bindmiddel is wél uniek en wordt op deze locatie voor de eerste keer in Nederland toegepast. Deze specifieke kennis is door Rouwmaat ingebracht. Ook leverde Rouwmaat het alternatieve vul- en bindmiddel.

  • Fundering afwerken met Ecofalt

De nieuwe fundering wordt vervolgens niet meer afgewerkt met traditioneel asfalt maar met Ecofalt, een duurzaam alternatief voor asfalt. Dit materiaal wordt volledig koud geproduceerd en bestaat voor 95% uit gerecycled materiaal. Daarnaast wordt de productie van dit materiaal geen gas verbruikt. Dat tezamen levert een aanzienlijke besparing op van CO2. 

  • Wegdek afwerken met Olivijn, CO2-etende slijtlaag

Als laatste wordt het nieuwe wegdek afgedekt met Olivijn. Dat is een CO2-etend gesteente wat als slijtlaag wordt aangebracht. Het toepassen van dit gesteente zorgt voor verbetering van de luchtkwaliteit. En ook de nieuwe stenen in de inritten en in de berm langs de weg bevatten geen cement meer. 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
  • Het laatste nieuws
  • Tips en het beste advies
  • Persoonlijke acties en prijsupdates
  • Aanbevelingen