Hoe verloopt een asbestonderzoek?
Vooronderzoek
Na opdracht starten we met vooronderzoek (deskresearch). We bestuderen informatie die al bekend is, zoals bouwtekeningen, bouwjaar van een pand, eerder opgestelde (asbest)rapportages en het archief van de gemeente.
Project aanmelden
Na het vooronderzoek melden wij het project aan in het Landelijk Asbest Volgsysteem (LAVS). Dit is wettelijk verplicht. De resultaten van het asbestonderzoek worden uiteindelijk ook in het LAVS opgenomen.
Uitvoering asbestinventarisatie
De volgende stap is de uitvoering van het onderzoek op de projectlocatie. Een asbestonderzoek wordt altijd uitgevoerd door een Deskundig Inventariseerder Asbest (DIA) en bestaat uit verschillende fasen.
Ons uitgangspunt is altijd om zoveel mogelijk asbest in één keer te onderzoeken, zichtbaar of onzichtbaar. Als dat niet mogelijk is, splitsen we het onderzoek op.
In de eerste fase kijken we naar visueel direct waarneembaar asbesthoudend materiaal.
In een latere fase doen we dan het destructieve asbestonderzoek, waarbij we bouwkundige delen en constructies verwijderen en beoordelen op verborgen asbesthoudend materiaal. We nemen kleine hoeveelheden (samples) mee.
Testen Samples en risicoklasse bepalen
Een onafhankelijk geaccrediteerd laboratorium analyseert onze genomen samples van de locatie. Daarnaast bepalen we met de Stoffen Manager Asbest Risico Techniek (SMA-rt) een risicoklasse voor de asbestverwijdering.
Asbestinventarisatierapport
In een asbestinventarisatierapport worden alle tijdens een inventarisatie aangetroffen asbestbronnen beschreven. Het rapport beschrijft bijvoorbeeld de locatie, hoeveelheid, staat en bevestigingswijze per bron, met duidelijke foto’s en advies.
Aan de hand van ons rapport kun jij al dan niet een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelen (je leest in ons rapport of dat nodig is). Het rapport dient als basis voor de te nemen maatregelen bij de asbestverwijdering.
Wij zetten de gegevens van de aangetroffen asbesthoudende materialen in het LAVS. Als opdrachtgever kun je op basis van deze rapportage een sloopmelding bij het omgevingsloket indienen en offertes aanvragen voor de asbestverwijdering.