Wat is bodemonderzoek?

Bodemonderzoek wordt uitgevoerd om te weten of de bodem schoon genoeg is voor de (beoogde) functie. Bodemonderzoek is een grondig analytisch proces dat wordt uitgevoerd om inzicht te krijgen in de samenstelling en kwaliteit van de bodem op een specifieke locatie. Het omvat het verzamelen van monsters die in een laboratorium worden geanalyseerd op parameters zoals bodemtextuur, chemische samenstelling en mogelijke verontreinigingen.

Bodemonderzoek is onder andere noodzakelijk voor een bestemmingsplanwijziging of het aanvragen van een bouwvergunning of bij een aan-/verkoop-transactie.

Daarnaast kan een bodemonderzoek worden ingezet om de waarde van een perceel te bepalen. Als er immers een bodemverontreiniging aanwezig is, kan dit leiden tot een daling van de grondprijs. 

Is bodemonderzoek verplicht?

Bodemonderzoek is in veel gevallen verplicht bij bestemmingsplanwijzigingen of bouwvergunningen. Ook bij aan- en verkooptransacties wordt het soms gevraagd. Het uitvoeren van een bodemonderzoek is in Nederland geregeld in de Omgevingswet.

Overheden en milieuvoorschriften vereisen vaak dat vastgoedeigenaren, projectontwikkelaars of bouwers bodemonderzoek uitvoeren als onderdeel van het vergunningsproces. Een veelvoorkomend doel is het verkrijgen van een schonegrondverklaring, die aantoont dat de bodem geschikt is voor de beoogde bestemming en vrij is van schadelijke stoffen die de volksgezondheid of het milieu kunnen bedreigen.

Door middel van bodemonderzoek kunnen potentiële risico's worden geïdentificeerd. We maken de mogelijjk passende maatregelen inzichtelijk om de veiligheid en integriteit van een bouwproject te waarborgen. Het is een juridische en milieukundige verplichting die niet alleen zorgt voor de naleving van regelgeving, maar ook bijdraagt aan duurzaam en verantwoord grondgebruik.

Schone grondverklaring

Een begrip dat vaak in verband wordt gebracht met bodemonderzoek is de schone grond verklaring. Een schonegrond-verklaring bestaat eigenlijk niet, maar is een begrip dat in de volksmond is ontstaan.

Een schonegrond verklaring is een geschiktheidsverklaring die nodig is wanneer je een huis of bedrijf op een stuk grond gaat bouwen. Het betekent niet dat de grond geheel schoon is, want ook tot een bepaalde mate van verontreiniging wordt een 'schone grond verklaring' afgegeven. Het is dus een verklaring dat de bodem niet ernstig verontreinigd is en geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Om een schonegrond verklaring te krijgen is bodemonderzoek nodig. 

De kosten voor de schonegrondverklaring zijn onder andere afhankelijk van de perceelsgrootte. Bij Rouwmaat voeren we degelijk bodemonderzoek voor je uit, voor een scherpe prijs.

Bodemonderzoek volgens de normen

We snappen dat het voor jou van essentieel belang is dat er een kwalitatief hoogwaardig bodemonderzoek plaatsvindt.

We zijn daarom specialist in zowel milieutechnisch bodemonderzoek als asbest in bodemonderzoek.

Wij voeren bodemonderzoek uit volgens de normen NEN5740 en NEN5707. We leveren het bodemonderzoeksrapport snel, voorzien van een scherpe analyse van het uitgevoerde bodemonderzoek. Ook geven we je een doelgericht advies voor de eventueel benodigde vervolg (sanerings)acties.

We zetten de modernste middelen en methodes in om je milieuprobleem duurzaam op te lossen. We zijn in het bezit van het BRL SIKB 2000 certificaat en hiervoor ook erkend door de overheid. Dit certificaat houdt in dat ons personeel betrokken bij de uitvoering van bodemonderzoek beschikt over de benodigde opleiding, kennis en ervaring die nodig zijn om deze werkzaamheden naar behoren uit te voeren.

Al meer dan 20 jaar hebben wij een sterke positie in de wereld van bodemonderzoek. Veel gemeenten, projectontwikkelaars, bouwondernemingen weten ons te vinden voor hun bodemonderzoeken. Vanuit onze verschillende vestigingen zijn wij je dan ook graag van dienst.

Naast bodemonderzoek kunnen we je ook helpen bij de uitvoering van archeologisch onderzoek, flora en fauna onderzoek, asbestinventarisaties en partijkeuringen. 

Waar voeren wij bodemonderzoeken uit?

Rouwmaat voert bodemonderzoek uit in de Achterhoek, Twente en Stedendriehoek, maar ook in de rest van Nederland.

Plaatsen en regio's waar wij bodemonderzoeken uitvoeren: Aalten, Achterhoek, Alkmaar, Almelo, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Brabant, Breda, Beltrum, Borculo, Den Bosch, Deventer, Den Haag, Drachten, Doetinchem, Drenthe, Eindhoven, Emmen, Enschede, Flevoland, Friesland, Lichtenvoorde, Neede, Nijmegen, Noord-Holland, Gelderland, Goor, Groenlo, Groningen, Haaksbergen, Haarlem, Haarlo, Hengelo, Heerenveen, Hoogeveen, Leeuwarden, Leiden, Lelystad, Limburg, Lochem, Markelo, Maastricht, Middelburg, Overijssel, Rekken, Rotterdam, Ruurlo, Silvolde, Tilburg, Ulft, Utrecht, Varsseveld, Vorden, Venlo, Winterswijk, Zeeland, Zelhem, Zuid-Holland, Zwolle, Zutphen.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
  • Het laatste nieuws
  • Tips en het beste advies
  • Persoonlijke acties en prijsupdates
  • Aanbevelingen