Profiteer van verhoogde subsidie op isolatiebeton

Isolatiebeton of schuimbeton - wat is het en hoe wordt het gebruikt?

Isolatiebeton of schuimbeton is isolerend schuimbeton. Het bestaat uit cement, zand, water en een schuimmiddel.

Het is in vloeibare vorm makkelijk te verpompen over een lengte van maximaal 100 meter en een hoogte van maximaal 25 meter. Daarnaast is het nagenoeg zelf-nivellerend, waardoor het bijna vanzelf uitvlakt. Dit maakt het een geschikt uitvulmiddel. Ook bereikt het eenvoudig plekken die moeilijk voor mensen toegankelijk zijn, zoals kruipruimtes.

In uitgeharde vorm is het laag in gewicht en door luchtbelletjes heeft het een goede isolatiewaarde. Daarom wordt het vaak gebruikt als isolerende laag langs een zwembad of als isolatie van kruipruimtes of vloerisolatie. Bij toepassing in vloeren moet er nog wel een dekvloer (beton of woonbeton met eventueel vloerverwarming) en afwerkvloer (tapijt, vynil, tegels, hout naar keuze) worden aangebracht.

Onlangs is de subsidie voor vloerisolatie verhoogd naar 11,00/m2 (2022) waardoor isolerend schuimbeton een steeds aantrekkelijkere optie is om vloeren in renovatie- en nieuwbouwprojecten te isoleren.

Wat is isolatiebeton?

Isolatiebeton of schuimbeton is isolerend schuimbeton. We gebruiken op deze pagina beide termen, maar ze betekenen hetzelfde.

Isolerend schuimbeton wordt steeds vaker gebruikt bij het isoleren van vloeren, zeker omdat het gesubsidiëerd is door de overheid. Schuimbeton is een uitstekend isolatiemateriaal, opvulmiddel en versterkingsmiddel.

Het gangbare schuimbeton van 400 tot 600 kg/m3 bestaat voor 70% uit kleine luchtbelletjes en voor circa 20% uit water. Wanneer isolatiebeton uithardt, vormen zich kleine luchtbelletjes. Vandaar de benaming schuimbeton. Deze luchtbelletjes vormen geen doorlopend stelsel en het beton heeft een gesloten celstructuur. Daardoor is schuimbeton goed bestand tegen vorst en krimpt het bijna niet.

Waarvoor wordt isolatiebeton gebruikt?

Isolatiebeton is vloeibaar en zelf-nivellerend. Het verspreidt zichzelf over de ruimte zonder dat het na het aanbrengen gladgestreken hoeft te worden. Ook moeilijk bereikbare plekken worden gemakkelijk opgevuld. Daardoor heeft het diverse toepassingsmogelijkheden.

Schuimbeton als isolerende funderingsvloer voor kruipruimte

 • Bij nieuwbouwwoningen wordt isolatiebeton vaak gebruikt in plaats van polystyreen, tempex platen of Argex korrels.
 • Bij renovatiewoningen worden verrotte of door zwam aangetaste houten vloeren vaak geheel verwijderd. Daarna moet er plastic worden aangebracht op de vloer van de kruipruimte en tegen de wanden. Daarna kan het schuimbeton worden aangebracht. Bovenop de laag schuimbeton kan vloerverwarming worden gelegd, die vervolgens afgedekt moet worden met een afdekvloer, zoals bijvoorbeeld een Eco2Floor vloeivloer. Hierop kunt u de gewenste eindafwerking aanbrengen, zoals bijvoorbeeld vloerbedekking, parket, laminaat, PVC of tegels.

Isolatiebeton als bodemafsluiting

Isolatiebeton wordt vaak toegepast om een vochtprobleem onder de begane grondvloer op te lossen. De grondlaag in de kruipruimte wordt in dit geval afgedekt met een laag schuimbeton. Resultaat: geen vocht meer in de kruipruimte.

Isolatiebeton als werkvloer

Schuimbeton kan ook toegepast worden als werkvloer. We noemen het in dat geval ook wel een schuimspecie werkvloer en het dient dan als onderlaag voor wapeningsnetten op middelgrote en grote bouwprojecten.

Wat zijn de voordelen van een schuimbetonvloer?

 • Schuimbeton is redelijk licht, dus kan goed toegepast worden in zettingsgevoelige gebieden en toepassingen.
 • Beton is ongevoelig voor rot en schimmels en gaat lang mee. Bovendien zorgt het daardoor voor een prettig leefklimaat en houdt het vocht buiten de deur
 • Schuimbeton is zelf-nivellerend. Daarmee wordt bedoeld dat het vanzelf uitvlakt en niet verdicht hoeft te worden met een trilnaald. Het hoeft alleen maar afgedobberd te worden. Hierdoor verloopt de plaatsing gemakkelijk en snel.
 • Het is een vloeibare chape (afdichtingslaag). Dit betekent dat alle hoeken goed bereikt worden.
 • Isolerende werking: het bespaart energie en zorgt voor een aangenamere binnentemperatuur.
 • Bestand tegen vorst en dooi: het krimpt of scheurt dus niet of nauwelijks.
 • Volledig recyclebaar; aan het einde van de levensduur kan schuimbeton omgezet worden in betongranulaat.

Wat is de isolatiewaarde van schuimbeton?

Schuimbeton bestaat voor 70% uit lucht en is daardoor zeer licht van gewicht met een hoge isolatiewaarde.

Elke 10 cm schuimbeton levert een Rc-waarde van 0,98 m²K/W.

36 cm volstaat voor een Rc van 3,5, zoals in het Bouwbesluit voorgeschreven. 

Houd rekening met de geadviseerde vakgroottes van 35 a 40 kuub. Als u meer dan 40 kuub isolatiebeton in een vak stort, wordt de massa te zwaar. Dit heft het schuimeffect (en dus de isolerende werking) op.

Aandachtspunten en nadelen (bij het aanbrengen) van schuimbeton

 • Als je schuimbeton gaat aanbrengen, zorg dan voor een soort zwembad/badkuip, die volledig is afgedekt met plastic, zodat er nergens iets kan weglekken.
 • De ondergrond moet altijd vrij zijn van water bij het aanbrengen van schuimbeton. Zorg dus voor een goede afvoermogelijkheid van water.
 • Schuimbeton hoeft -in tegenstelling tot gewone beton- niet verdicht te worden met een trilnaald. Sterker nog: het mag niet verdicht worden, want dan ontmengt het zich en gaat de isolerende werking verloren. Er mag dus ook geen hei- of trilwerk worden uitgevoerd nabij een verse isolatiebeton stort. Het moet hoogstens worden afgedobberd.
 • Schuimbeton is lichter dan beton en meestal ook lichter dan water. De naden van de bekisting en de aansluiting van de kist aan de ondergrond vragen aandacht, omdat schuimbeton door zijn vloeibaarheid al kan weglekken door een spijkergat. Daarom dienen gaten en naden goed afgedicht te worden met specie, pur-schuim of glaswol.
 • Kabels en leidingen dienen plaatsvast gemonteerd en afgedopt te worden, zodat deze niet opdrijven of vol lopen.
 • Als schuimbeton tijdens het opbrengen in aanraking komt met een licht buitje (motregen) ontstaat er geen schade aan het schuimbeton. Bij enkele milimeters neerslag kan het oppervlak beschadigd raken en grote neerslaghoeveelheden kunnen het schuimbeton ontmengen. De werkzaamheden moeten in dat geval dus worden geannuleerd.
 • Bij vorst is het aanbrengen van schuimbeton zonder meer uitgesloten. Na verharding is vorst geen probleem.
 • Als vloeibaar isolatiebeton tot boven 25 meter hoogte moet worden opgepompt, ontstaat ontmenging, waardoor de kwaliteit van het schuimbeton niet meer gegarandeerd kan worden. 
 • Schuimbeton oppervlaktes mogen tot een week na het aanbrengen niet betreden worden.
 • Schuimbeton is niet geschikt als dekvloer. Er moet altijd nog een dekvloer en eind-afwerking aangebracht worden.

Rouwmaat levert de mortel en een speciale pomp die het verpompt tot schuim; isolatiebeton. U kunt het bestellen in onze webshop

Voordat wij kunnen storten, moet u zelf voorbereidingen treffen, zoals hierboven beschreven en hieronder in foto's samengevat.

Hoe dik moet schuimbeton minimaal zijn?

De minimale dikte van een schuimbetonvloer hangt af van de toepassing. Bel gerust naar 0544 47 40 40 als u hierover vragen heeft, of mail ons.

Onze webshop rekent automatisch voor u uit hoeveel kuub isolatiebeton u nodig heeft als u de gewenste hoogte, breedte en dikte invult. 

Houd wel rekening met de geadviseerde vakgroottes van 35 tot 40 kuub. Als u u meer dan 40 kuub isolatiebeton in een vak stort, wordt de massa te zwaar. Dit heft het schuimeffect (en dus de isolerende werking) op. Indien u dus meer dan 40 kuub nodig heeft voor uw project, moet u de ruimte onderverdelen in segmenten.

Hoe dik mag schuimbeton maximaal zijn?

De maximale dikte van een schuimbetonvloer hangt af van de toepassing. Bel gerust naar 0544 47 40 40 als u hierover vragen heeft, of mail ons.

Onze webshop rekent automatisch voor u uit hoeveel isolatiebeton u nodig heeft als u de gewenste hoogte, breedte en dikte invult.

Houd wel rekening met de geadviseerde vakgroottes van 35 tot 40 kuub. Als u u meer dan 40 kuub isolatiebeton in een vak stort, wordt de massa te zwaar. Dit heft het schuimeffect (en dus de isolerende werking) op. Indien u dus meer dan 40 kuub nodig heeft voor uw project, moet u de ruimte onderverdelen in segmenten.

Wat zijn de kosten van schuimbeton?

De kosten van schuimbeton hangen af van de toepassing en de door ons af te leggen kilometers. Onze webshop rekent dit automatisch voor u uit.

Waar bezorgt Rouwmaat isolatiebeton?

Rouwmaat bezorgt isolerend schuimbeton bij particulieren en zakelijke gebruikers in de Achterhoek, Twente en de Stedendriehoek.

Plaatsen waar wij leveren omvatten bijvoorbeeld Aalten, Almelo, Apeldoorn, Arnhem, Beek, Beltrum, Boekelo, Borculo, Borne, Bredevoort, Delden, Deventer, Didam, Diepenheim, Doesburg, Doetinchem, Duiven, Eefde, Eibergen, Enschede, Enter, Lichtenvoorde, Neede, Netterden, Gaanderen, Gendringen, Goor, Groenlo, Haaksbergen, Harreveld, Hardenberg, Hengelo (O), Hengelo (Gld), Holten, Laren, Lochem, Losser, Markelo, Nijverdal, Oldenzaal, Raalte, Rijssen, Ruurlo, Silvolde, ’s-Heerenberg, Ulft, Varsseveld, Vorden, Warnsveld, Wehl, Winterswijk, Zeddam, Zelhem, Zevenaar, Zieuwent en Zutphen.