Rouwmaat Groep start met de inzameling van etensresten, koffiedrab en sinaasappelschillen bij horeca en andere MKB-bedrijven in de regio Apeldoorn, Zutphen en Deventer. Het bedrijf speelt hiermee in op de trend om meer reststromen geschikt te maken als grondstoffen voor nieuwe producten. Voor de inzameling gebruikt Rouwmaat Groep een elektrische bus, omdat steeds meer binnensteden grote dieselvoertuigen weren.
“Steeds meer van onze klanten vragen om duurzame oplossing voor hun bedrijfsafval. Wij ontzorgen daar graag in, maar realiseren ons dat niet elke klant de ruimte heeft voor een complete milieustraat. Met deze fijnmazige manier van inzamelen, wordt het voor ondernemers in bijvoorbeeld de binnenstad of een kantooromgeving makkelijker om afval te scheiden. Door de samenwerking met partijen aan zowel de vraag- als de aanbodzijde willen we dit initiatief succesvol maken en ons steentje bijdragen om de regio verder te verduurzamen”, aldus Elco Rouwmaat, directeur van de Rouwmaat Groep.
Hesselink Koffie wil haar koffie graag als een totaalconcept aanbieden, inclusief de retourname van koffiedrab. Gerrit Hesselink, directeur Hesselink Koffie: “Wij voeren duurzaamheid zover mogelijk door in alle fasen van het koffieproductieproces. Daarom zijn wij mede-aandeelhouder van Rotterzwam, dat oesterzwammen in zeecontainers kweekt op basis van koffieprut. Wij stimuleren klanten in de regio Rotterdam hun koffieprut mee te geven aan koeriers van Rotterzwam. Wij willen dit soort projecten breder trekken en daarom dus koffieprut als restafval ‘up-cyclen’ naar grondstoffen voor nieuwe producten. Daarom vroegen we Rouwmaat om mee te denken.”
Op 1 december 2021 is Rouwmaat gestart met inzamelen in Apeldoorn, Zutphen en Deventer. Remco Wolters, accountmanager voor de regio Stedendriehoek bij Rouwmaat Groep: “Met een elektrische bus zamelen we de etensresten, koffiedrab en sinaasappelschillen in. Dat doen we in speciale emmers. In ons depot controleren we de kwaliteit van de reststromen en verzorgen we het transport richting een biogas-installatie. Met lokale partijen die het afval willen upcyclen tot grondstof voor bijvoorbeeld zeep, likeur of voedingsstof voor oesterzwammen komen we graag in contact."