Venemansmolen in Winterswijk vangt regenwater op

De Stichting Venemansmolen heeft onlangs het nieuwe klimaatvriendelijke erf in gebruik genomen. Maar liefst 275 m2 dakoppervlak en 480 m2 terreinverharding zijn in dit project afgekoppeld van het riool. Met deze aanpassing geeft de Stichting Venemansmolen gehoor aan een oproep van de gemeente om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.

Rene te Selle van RTS Bouwassist heeft het plan bedacht en de begeleiding gedaan. Samen met partners legde Rouwmaat een vloeiweide en een wadi aan, om het regenwater op te vangen dat voorheen het riool invloeide.

 

Daarnaast lag het terras bij de molen nogal in het zicht van de weg. Om dat wat beschutter te maken heeft Rouwmaat een creatieve wand gemaakt van hergebruikte materialen. Denk aan stammen van gerooide bomen uit de buurt en betonnen overblijfselen van stukken gesloopte riooldelen. Een perfecte nestelplaats voor insecten!

 

Uitvoerder Remco heeft goede ervaringen overgehouden aan het project. “De lijnen met de Stichting Venemansmolen waren kort. Na het doornemen van ideeën met René te Selle op locatie en het bekijken van materiaal voor de creatieve erfafscheiding, konden onze vakmannen al snel aan de slag. Zij vonden het ook een leuke uitdaging om hun creativiteit eens de vrij loop te mogen laten en dat leidt dan tot mooie resultaten en extra werkplezier!”

 

Rouwmaat regelde de volgende zaken:

  • Het straatwerk is aangepast, zodat het water richting de wadi kan vloeien
  • We leverden materiaal voor de creatieve wand en realiseerden deze ook
  • We legden een pad aan met padvast (een compact soort halfverharding)
  • We plaatsten bankjes