Uitvoerders Ralf & Kevin: “De afgelopen 25+ jaar zijn voorbij gevlogen”

Uitvoerders Ralf & Kevin: “De afgelopen 25+ jaar zijn voorbij gevlogen”

Ze zijn broers en volgden allebei min of meer hetzelfde carrièrepad. Na de LTS volgde de SOMA en als leerling-machinisten startten ze, 3 jaar na elkaar, bij Rouwmaat. Na een proeve van bekwaamheid in de recyclinghal, mochten ze na enkele maanden ‘naar buiten’. In 2001 startten ze -toevallig- tegelijkertijd met een opleiding tot uitvoerder grondwerk en sloop. Dit vak beoefenen ze tegenwoordig nog altijd met veel plezier. Ralf Klein Tank (47) vanuit Rouwmaat Hengelo (O) en Kevin (44) vanuit de vestiging in Groenlo.

De liefde voor het grondwerk zat er bij beide mannen al vroeg in.

Ralf: “Toen ik 6 was, waren er wegwerkzaamheden bij ons in de straat. De kraanmachinist liet me meerijden. Voordat ik na de middagpauze weer naar school kon, moest ik onder de douche. Ik zat altijd onder de modder!”

Kevin: “Op de peuterzaal zat ik meestal in de zandbak. Daar was zo’n handbediende kraan. En later, op mijn 15e, hielp ik mijn oom op de boerderij en reed ik ook op de trekker.” Hij vervolgt lachend: “Nu zit ik nog steeds elke dag in de zandbak.”

Ralf stapte in 1995 het kantoor aan -toen nog- de Industrieweg in Groenlo binnen.

“Mijn SOMA-stage bij een asfaltbedrijf eindigde vanwege een winterstop, dus ik moest op zoek naar wat anders. Daarom liep ik op een dag binnen bij Rouwmaat. Hans Rouwmaat nam me aan. Eerst mocht ik in hal 1 aan Den Sliem in Groenlo de bouw en sloopafval sorteerlijn beladen, op de Zettelmeyer. Hal 1 staat er nog steeds, naast de huidige weegbrug, die er toen ook al was. Ook de beton- en Megamixcentrales stonden er al en verder alleen een keet.”

Kevin vult lachend aan: “Daar in die keet hielden we gerust pauze met 20 man op een kluitje. Verder was er nog niets. Waar nu het kantoor, de werkplaats, het rangeerterrein, de puinbreker en alle afvaldepots zijn, was toen nog 18 hectare aan weiland met wat bulten grond en zand.”

De Rouwmaat carrière van Kevin begon 3 jaar na die van Ralf.

“Ook ik zocht een bedrijf om mijn SOMA-stage af te ronden. Rouwmaat was een logische keus. Na een korte kennismaking met Jos Rouwmaat mocht ook ik starten in hal 1. Containers afnetten, afval sorteren, de bouwslooplijn bevoorraden met de shovel. Ik vond het leuk, maar ik was wel blij dat ik na 3 maanden met de stratenmakers mee mocht naar klussen. Baan maken, bouwkuip aanvullen, materiaal aanvoeren en opruimen.”

De stage was van beide kanten goed bevallen, dus de mannen bleven. Toen nog zonder contract.

Samen: “Pas na een paar jaar tekenden we een officieel contract. Een ‘moetje’, omdat Rouwmaat destijds haar eerste ISO-certificering onderging. En we moesten ook ‘nog even’ een papiertje halen, namelijk VCA (dat was toen net geïntroduceerd)! Dus togen we met een aantal collega’s de avond voor de audit naar Zevenaar voor een VCA examen. Allemaal geslaagd, uiteraard!”

Ralf kwam bij Rouwmaat Hengelo terecht door “een klusje” in Glanerbrug.

Ralf: “Er was een shovel nodig in Glanerbrug. Het zou eigenlijk voor 2 weken zijn, maar ik ben in het Twentse gebleven. Rouwmaat had net OTC overgenomen en er was daar behoefte aan versterking.

Inmiddels hebben we hier een hecht team collega’s, klanten en onderaannemers opgebouwd. We weten precies wat we aan elkaar hebben en dat werkt fijn. Bovendien is geen dag hetzelfde, want we bouwen mee aan grote distributiecentra, maar leggen bijvoorbeeld ook het buitenterrein van een lokaal restaurant opnieuw aan. Of we slopen een winkelcomplex en bouwen vervolgens mee aan de appartementencomplexen op diezelfde plek. Die afwisseling maakt dat de afgelopen 28 jaren voorbij zijn gevlogen en dat ik ook niet denk aan wat anders.”

Kevin vult aan: “Natuurlijk zijn er dagen waarvan je achteraf denkt: ‘was ik maar in bed gebleven’, maar die heb je overal. Zeker als uitvoerder. Je zit altijd tussen de vuurlinies omdat je moet zorgen dat de samenwerking tussen alle in- en externe partijen efficiënt verloopt.

Tegelijkertijd is dat het leuke van het werk. Van directeurs en projectleiders tot vakmannen en onderaannemers: je hebt contact met iedereen. De mensen en de afwisseling maken het werk zo mooi. En als de komende 25 jaar net zo snel gaan als de afgelopen 25, kom ik tijd tekort!”