Tom: “Bij Rouwmaat ben ik gewoon onderdeel van het team”

Tom: “Bij Rouwmaat ben ik gewoon onderdeel van het team”

Tom van Beek maakte begin jaren 90 kennis met Rouwmaat, toen hij regelmatig de zo kenmerkende rode graafmachines trof bij de rioolklussen van zijn toenmalige werkgever. In één van de middagpauzes maakte hij kennis met Hans Rouwmaat, die hem voorzag van een goede maaltijd, een gezellig praatje en welgemeend goed advies. Daarna was Tom bij Rouwmaat nooit meer een onbekende.

In 2013 was ik voor het eerst als ZZP’er werkzaam voor Rouwmaat. Samen met Hans Honderslo heb ik toen het riool in de Eibergseweg in Groenlo vernieuwd, waarna regelmatig mooie klussen volgden.

Wat het werk mooi maakt? De afwisseling. Op het ene moment zit je drie meter diep in de grond en de volgende dag sta je naast warm en dampend nieuw asfalt. Bovendien heb je veel vrijheid en is geen dag hetzelfde. Het geeft voldoening als we ondanks onverwachts oponthoud de klus toch weer op tijd klaren met ons mooie team.

Ook al ben ik ZZP’er – ik ben hier gewoon onderdeel van het team. Natuurlijk is er overal wel eens iets, maar het vertrouwen dat je hier krijgt is niet bij elk ander bedrijf vanzelfsprekend. Samen met de korte lijntjes en goede sfeer bepaalt dat mijn keuze voor een opdrachtgever. Naast enkele kleine opdrachtgevers vul ik dus de meeste tijd in bij Rouwmaat.

Mijn werkzaamheden bestaan uit grondwerk, rioolwerk en alles wat daaromheen voorkomt. Een stukje straatwerk of uitzetwerk en voorbereiding voor de stratenmakers ga ik niet uit de weg. Eigenlijk alles om te zorgen dat het werk door kan!

Naast mijn werkzaamheden als ZZP’er ben ik fractievoorzitter van de door mijzelf opgerichte politieke partij Voor Winterswijk. Met deze partij wonnen wij in maart 2022 de gemeenteraadsverkiezingen. Toen was ik als grondwerker plotseling aan zet om een informateur aan te stellen. Ik had een leidende positie tijdens de coalitie onderhandelingen en mocht daarna ook nog twee wethouders uit mijn netwerk naar voren schuiven. Al met al een bijzondere ervaring.

Per week besteed ik zo’n 15 tot 20 uur aan mijn politieke werk. Dat zit vooral in leeswerk en vergaderen. Soms moet ik een uurtje eerder weg om op tijd schoon en gewassen in de vergadering te verschijnen en ook dat is bij Rouwmaat gelukkig geen probleem.

Het werk in de politiek en het grondwerk lijken verschillend, maar overlappen elkaar vaker dan je denkt. Zo krijg ik tijdens vergaderingen vaak een leuk inkijkje in het beslissingstraject voor de aanleg van bijvoorbeeld een nieuwe weg in de gemeente. Dan blijkt vaak dat er langer over gepraat wordt dan dat de werkelijke uitvoeringstijd in beslag neemt.

En in de politiek gaat er natuurlijk wel eens een spreekwoordelijke beerput open, die we bij onze grondwerkzaamheden dan weer regelmatig in het echt tegenkomen!"