Hij staat er ontspannen bij op de betoncentrale van Rouwmaat in Rijssen. Mart Annink, nog maar 19 jaar, heeft alles onder controle. Hij dirigeert de vrachtwagen van collega Wesley onder de centrale, terwijl hij snel nog even grind in de bevoorradingsput van de betoncentrale stort. Samen met de collega’s ‘kuubs eruit stampen’, dat vindt de jonge mengmeester/molenbaas wel mooi.

 

Eigenlijk ís hij betonlaborant, maar tijdelijk vervangt hij dus ook de mengmeester. Die dubbelrol kan voor de korte termijn best, maar hij is blij dat de nieuwe mengmeester Jeroen binnenkort begint. Want dan kan Mart zich weer focussen op het werk als betonlaborant én doorstuderen tot betontechnoloog.

“Als mensen mijn functie horen, kijken ze me vaak een beetje vertwijfeld aan. Misschien omdat ik ‘nog maar’ 19 jaar ben. Of omdat ze nog nooit hebben gehoord van het vak betonlaborant. Er is namelijk geen beton-opleiding op de reguliere onderwijsinstellingen.

Omdat er geen specifieke opleiding is, rol je ook niet zo makkelijk in het vak. Je moet al bijna ‘in het beton’ geboren zijn. In mijn geval ben ik erin gerold via mijn vader, die een prefab fabriek runde. Thuis ging het altijd over beton, dus daar leerde ik al hoe veel je ermee kunt.

Veel mensen komen niet verder dan dat beton grijs is en hard wordt. Maar er zit zoveel meer achter! Er zijn talloze toepassingsmogelijkheden. Het begint altijd met een vloeibaar goedje dat uiteindelijk zo hard wordt dat het wel 100 jaar mee kan. Dat is waarom ik voor dit vak heb gekozen.

Ik vind dat opleidingsniveau tegenwoordig heel belangrijk wordt gemaakt. Zo van: als je maar VWO of HBO hebt, red je het wel. Ook sociale media spelen daar een grote rol in. Maar ik zie heel veel mensen om me heen die daar niet gelukkig van worden. Ik dus ook niet. Ik ben sowieso meer een praktijkmens. In de schoolbanken zitten kan ik niet. Ik heb wel een mbo-diploma gehaald, want dat is toch wel handig. Maar ik ben wel blij dat ik daarna deze stap heb gemaakt, want ik kan me op deze manier volop verder ontwikkelen, terwijl ik geld verdien. Ik zie mezelf niet als een rolmodel ofzo, maar je kunt dus op jonge leeftijd best wat bereiken!

De jonge leeftijd kent ook keerzijdes. Ik heb bijvoorbeeld in mijn vorige baan gemerkt dat oudere collega’s je al snel als minderwaardig zien. En natuurlijk begint de ladder onderaan, dus ook de kleine klussen horen erbij. Daar leer je van! Maar de jeugd zoekt tegenwoordig andere uitdagingen in het werk en wil ook voor ‘vol’ aangezien worden. Ik los dat op door er gewoon te gaan staan en me te laten horen. Ik mag hier gewoon laten zien wat ik in huis heb – Rouwmaat biedt me alle mogelijkheden om al doende veel te leren.”

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
  • Het laatste nieuws
  • Tips en het beste advies
  • Persoonlijke acties en prijsupdates
  • Aanbevelingen