Nieuwbouw stadhuis Almelo

In het kort
  • OpdrachtgeverBouwcombinatie Koopmans/J.P. van Eesteren V.O.F.
  • Doelstelling Gemeente Almelo
  • Locatie Almelo
  • Status -
  • Start bouw Juni 2013
  • Omvang 6.000 m³ betonmortel

Bij de bouw van het nieuwe stadhuis is duurzame beton toegepast. In samenwerking met aannemer Koopmans is gezocht naar de optimale samenstelling voor de specifieke toepassingen.

Projectinformatie
Het nieuwe stadhuis van Almelo (van maarliefst ca. 16.000 m²) is in 2013 gerealiseerd op de hoek van de Egbert Gorterstraat en de Haven Noordzijde. Karakteristiek in het ontwerp van Kraaijvanger Architecten zijn de twee torens van ieder ca. vijftig meter hoog, waarin zich de werkplekken bevinden.

Gemeente Almelo heeft nadrukkelijk gekozen voor nieuwbouw van het stadhuis. Bij nieuwbouw zijn de jaarlijkse exploitatiekosten het laagst, waardoor deze keuze structureel gezien de goedkoopste oplossing was voor het huisvestingsvraagstuk. Duurzaamheid was één van de belangrijkste aandachtpunten, waarbij gemeente Almelo voor de BREEAM Excellent-certificering (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) ging. De BREEAM Excellent-certificering is wereldwijd het belangrijkste en meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen. Hierbij wordt o.a. gekeken naar energie-efficiëntie, gebruik van duurzame materialen en hoe om wordt gegaan met afval en veiligheidsmaatregelen op de bouwplaats. Na oplevering van het nieuwe stadhuis werd opnieuw getoetst of de duurzaamheidsmaatregelen goed in acht waren genomen en dat was wel het geval.