Foto Marjolein van Noort resized3 Marjolein van Noort
Meer weten?

Ik sta u graag vrijblijvend te woord!

 • Snel
 • Kosteloos
 • Deskundig
 
 1. Bel (0544) 47 40 40
 2. Naam*
  Vul s.v.p. uw naam in.
 3. Bedrijfsnaam
  Ongeldige invoer
 4. E-mailadres*
  Vul s.v.p. een geldig e-mailadres in.
 5. Telefoonnummer
  Ongeldige invoer
 6. Plaats*
  Ongeldige invoer
 7. Vraag
  Ongeldige invoer
 8. *

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor 6 in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. In het verleden werd asbest veel gebruikt in de bouwwereld, omdat men toen vond dat het een aantal goede eigenschappen had, namelijk: asbest is sterk en slijtvast en bestand tegen zowel basen als hoge temperaturen. 

“Rouwmaat regelt het gewoon!”

Marjolein van Noort

Foto Marjolein van Noort resized3
 

Bel mij terug Offerte aanvraag Stel direct uw vraag

Ook was asbest goedkoop, inmiddels is bekend dat asbest risico’s voor de gezondheid met zich meebrengt en is het verboden om asbest te gebruiken bij de bouw van wegen, gebouwen en daken.

Verbod op asbest

In het verleden zijn asbesthoudende materialen veel gebruikt in bijvoorbeeld gebouwen en woningen. Sinds 1 juli 1993 is het verboden om asbest toe te passen, evenals de verkoop ervan. Het inademen van asbestvezels is namelijk schadelijk voor de gezondheid. Het kan op termijn zelfs longkanker, mesothelioom (longvlieskanker of buikvlieskanker) of asbestose (stoflongen) veroorzaken.

Soorten asbest

Er zijn twee soorten asbest, namelijk: hechtgebonden asbest en losgebonden asbest. Zoals de naam al doet vermoeden zitten de vezels bij hechtgebonden asbest stevig vast in het materiaal. Wanneer het in goede staat is en niet wordt bewerkt of gesloopt, zijn er weinig gezondheidsrisico’s. Bij losgebonden asbest is dit niet het geval. Hierbij zitten de vezels niet vast aan het materiaal, waardoor er een grotere kans is op het vrijkomen van de vezels en er dus ook grotere gezondheidsrisico’s zijn.

Asbest herkennen

Omdat asbest verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is het belangrijk om te weten hoe je het kunt herkennen. Het herkennen van asbest is echter best lastig. Asbest heeft namelijk geen specifieke geur. Met het blote oog is asbest meestal nauwelijks waar te nemen. Asbest kan wit, blauw of bruin van kleur zijn, maar wanneer het is verwerkt in een materiaal kan het ook andere kleuren hebben. Daarnaast kan asbest zowel zacht als hard zijn. De vezelstructuur van asbest is alleen te herkennen wanneer een materiaal beschadigd is en dan is asbestherkenning alsnog lastig. Aangezien het sinds 1993 verboden is om producten te verkopen met asbest erin verwerkt, kun je wel rekening houden met het jaartal waarin producten zijn gemaakt of gebouwd.

Heeft u het vermoeden dat er in uw woning, pand of gebouw asbest aanwezig is? Laat dan een asbestinventarisatie uitvoeren en wanneer nodig het asbest verwijderen.

Meer weten? Neem contact met ons op. Neem contact op

 

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 1. Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

 2. Ongeldige invoer
 3. Ongeldige invoer
 4. Vul s.v.p. een geldig e-mailadres in.
LinkedIn

Discussieer mee op onze LinkedIn Pagina.

Meer informatie?

 1. Onderwerp
  Ongeldige invoer
 2. Naam*
  Vul s.v.p. uw naam in.
 3. Bedrijfsnaam
  Ongeldige invoer
 4. E-mailadres*
  Vul s.v.p. een geldig e-mailadres in.
 5. Telefoonnummer
  Ongeldige invoer
 6. Plaats*
  Vul s.v.p. uw plaats in.
 7. Omschrijving opdracht
  Ongeldige invoer
 8. *