Herontwikkeling LocHal Tilburg

In het kort
  • OpdrachtgeverBinx Smartility
  • Doelstelling Herontwikkeling LocHal
  • Locatie Tilburg
  • Status Opgeleverd
  • Start bouw n.v.t.
  • Omvang 11.200 m²

Herontwikkeling LocHal Tilburg

Rouwmaat Groep heeft in opdracht en samen met Binx Smartility deze oude locomotiefwerkplaats getransformeerd tot een publieke stadshal. De bestaande constructie en de nieuwe architectuur vormen samen het decor voor een vernieuwend bibliotheekconcept: een huiskamer voor de stad waar kennis wordt opgehaald en geproduceerd. Dit project heeft meerdere nominaties en prijzen mogen ontvangen. Zo is de LocHal onder andere genomineerd voor BNA Gebouw van het Jaar 2019 & NRP Gulden Feniks 2019.

Het doel was om van de gehele spoorzone een hippe culturele omgeving te maken waarbij de oude industriële uitstraling in tact blijft.

Bij de Lochal heeft de Rouwmaat Groep alle onderdelen die niet meer in de nieuwe invulling paste gesloopt/verwijderd. Dit zijn o.a. de oude kantoren aan de zijde van het spoor, de rangeerhal, ingebouwde kleedruimtes/kantine, oude smeerputten en diverse bovenloopkranen.

Inpandig hebben wij tevens de grondwerkzaamheden t.b.v. de nieuwe fundatie en sprinkelerkelder uitgevoerd. Deze werkzaamheden zijn onder saneringscondities uitgevoerd vanwege in het verleden ontstane bodemverontreinigingen.

Monumentale constructie met moderne architectuur

Perfecte balans tussen erfgoedwaarde en de technologie

LocHal Tilburg was een renovatie project van ruim 11.200m2 midden in het kloppend hart van Brabant. Een historische plek met aandacht voor kunst & cultuur welke wij hebben mogen ombouwen tot een moderne, duurzame en inspirerende plek voor alle bezoekers. De LocHal bevat onder andere een openbare bibliotheek met 3000 boekenplanken, 300 co-werk en vergaderruimtes, een stadskeuken, twee kunstinstellingen en een stadshal voor evenementen, exposities en debatten.  Dankzij samenwerking van de betreffende partijen is de monumentale constructie in combinatie met moderne architectuur, is er een perfecte balans gevonden tussen erfgoedwaarde en de technologie van morgen. Smart building.