Hans: “Rioleren is meer dan buizen in de grond leggen”

“Alles om de deadline te halen, met een goed resultaat en veel plezier in het werk als team! Dat is wat het werk hier bij Rouwmaat GmbH leuk maakt!" 

 

Baustelle! Een dikke betonnen buis bungelt aan een grote kraan boven een duizelingwekkend diep gat in een knus Nordrhein-Westfalen’s dorpje.

Aanwonenden werpen regelmatig even een blik in het gat; benieuwd hoe het werk vordert. Chagrijnig zijn ze niet over de opbreking. Want “die Holländer” zijn eigenlijk bést goed te pruimen!

“Ze hebben plezier onderling en overleggen op vriendelijke toon met ons, bijvoorbeeld als we erlangs willen” zegt een buurvrouw. En dat zijn ze van landgenoten wel anders gewend, die “nur skandieren” en “ablehnen”.

En dat is precies wat rioleur/grondwerker Hans één van de leuke dingen vindt in zijn werk: de dynamiek. “Je komt altijd wel iets onverwachts tegen. Een hoogwerker van een buurman, precies op de plek waar je aan het werk moet. Of een aanwonende die een bankstel naar zijn huis móet brengen, terwijl de straat er net uit ligt. Als je dat netjes samen oplost, krijg je meer gedaan als het aan onze kant eens tegenzit. En je houdt het werk leuk. Buren vechten wel eens om wie er Frühstück, warm eten tussen de middag of koffie voor ons mag maken”, lacht hij.

Maar de jongens (ja, het is nog steeds een mannenwereld) zitten zéker niet alleen maar aan de koffie. Er moet ook gewoon gewerkt worden! “Veel mensen hebben geen idee dat rioleren zo’n precisiewerkje is”, zegt Hans terwijl hij een grote betonnen buis, die bungelt aan een kraan, op zijn plek legt. Hij checkt continue de laser en ziet dat de buis nog 2 millimeter omhoog moet.

Kniesoor die dat ziet met zo’n dikke buis van 90cm diameter, zou je denken. Maar Hans gebaart de kraanmachinist resoluut. “Omhoog!” Hij batst nog wat extra zand onder de buis.

“Het is belangrijk dat de buis precies in het lood ligt.” legt Hans uit. “Anders past de buis verderop niet meer in de put. Of je krijgt losse naden, met lekkages tot gevolg. Je kunt niet zomaar even die buis in de grond leggen en zand erover. Ook al is het riool van beton: als het zand eromheen niet goed verdicht is, scheurt die buis op termijn! En natuurlijk moet het straatwerk niet verzakken. Want dan kunnen we weer terug en dat is voor niemand goed.”

Op zijn contract staat “rioleur/grondwerker”, maar Hans is eigenlijk voorman, assistent-uitvoerder, rioleur, grondwerker en stratenmaker in één. Hij is niet alleen maar bezig met het werk in de grond, maar ook zeker boven de grond.

“Als het even tegenzit (of meezit), gaan we meteen aan de slag om de plannen bij te stellen, in afstemming met aanwonenden, inspecties, gemeenten en leveranciers. Alles om de deadline te halen, met een goed resultaat en veel plezier in het werk als team!

Dat is wat het werk hier bij Rouwmaat GmbH leuk maakt: veel verantwoordelijkheid. Dat heb ik echt geleerd in de tijd dat ik hier begon: eerst als opperman, toen als grondwerker, machinist, stratenmaker, rioleur en alle voorkomende klussen. Aanpakken!”

Denk jij nu: “Poah, dat lijkt me ook wel wat!” En ben je graag buiten? Niet vies van hard werken? En heb je ook wel zin in een lekkere Frühstück of Mittag-essen in een Duits tuinhuisje op z’n tijd, met je gezellige Nederlandse collega’s? Ervaring in het grondwerk is niet noodzakelijk, wel handig. Als je maar wilt aanpakken, kom jij hier een heel eind!”