Groen Marktplein Hengelo met duurzaam, cementloos beton

In het kort
  • OpdrachtgeverDusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek
  • Doelstelling Groen doe-plein realiseren
  • Locatie Hengelo
  • Status in aanbouw
  • Start bouw 2022
  • Omvang .

Groen ‘doe plein’ voor Hengelo met duurzaam, cementloos beton

De stad heeft gesproken: Gemeente Hengelo krijgt een nieuw marktplein. Het wordt een groen ‘doe plein’ waar men elkaar kan ontmoeten, ontspannen, spelen en sporten.

Het nieuwe marktplein heeft een stoer karakter door de verwijzingen naar de metaalindustrie. Hierbij is maximaal aandacht geschonken aan het behoud van het karakter van het bestaande pand uit de wederopbouwperiode. Er wordt een kiosk gerealiseerd, die een rooftopbar met een podium krijgt. Onder het podium komt een bewaakte fietsenstalling voor ongeveer 250 fietsen. In de kiosk wordt naast de toiletvoorzieningen een openbaar toilet gerealiseerd dat vanaf straat toegankelijk is, ook voor mindervaliden.

Natuurlijk ogende vijver als berging voor regenwater

In een rustiger deel van het ontwerp komt een natuurlijk ogende vijver, die tevens als berging voor regenwater fungeert.

Bij de partijen in het bouwteam staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Daarom is Rouwmaat gevraagd om duurzaam, cementloos, CO2-arm beton te leveren voor de vijver rondom de Brinktoren.

De stort verliep voorspoedig, dankzij een goede samenwerking met hoofdaannemer Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek, Mulder Beckum, Warmers Lattrop en SQAPE.

Bart Linderman, Directeur Beton, vertelt:

Ons team innoveert al jarenlang om van beton een duurzamere bouwstof te maken en doet dit door te besparen op primaire grondstoffen en door de CO2-uitstoot in de productieketen aan te pakken.

Beton bestaat traditioneel gezien uit zand, grind, cement en water.

Wij besparen op primaire grondstoffen door het zand en grind te winnen uit beton dat vrijkomt uit sloopprojecten. Dat recyclen we tot nieuwe grondstof. Tevens vangen we regenwater op, dat we als aanmaakwater voor ons beton te gebruiken.

We pakken ook CO2-uitstoot in de keten aan, door cement te vervangen door alternatieve bindmiddelen. Dit heeft onder andere geopolymeer cementloos beton voortgebracht (in samenwerking met SQAPE), waardoor we fors besparen op CO2-uitstoot."

Door onze inspanningen kunnen we nú al voldoen aan circulaire uitvragen van landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden. Ook zijn we daardoor één van de koplopers in het door de overheid gelanceerde Betonakkoord.