Go Ahead Eagles wil duurzame club worden

Go Ahead Eagles wil duurzame club worden

Elke voetbalclub produceert afval. Denk alleen al aan het gemaaide gras dat elke dag vrijkomt. En het afval van kantoor, zoals liters koffiedrab en restafval. Maar ook evenementen- en horeca-afval, waaronder glas. Rouwmaat zamelt dit sinds 3,5 jaar in bij Go Ahead Eagles. Als ambitieuze profvoetbalclub wil Go Ahead Eagles ook in de eredivisie spelen als het gaat om duurzaamheid.

Go Ahead Eagles is onlangs gestart met het scheiden van koffiedrab. Rouwmaat geeft dit een nieuw leven als compost, biogas, likeur, schoonmaakmiddel of voedingsbodem voor oesterzwammen.

 

“De ambitie om te verduurzamen is al jaren geleden mede op initiatief van voetballer Maël Corboz ontstaan”, aldus Brain Visser, sales & marketing bij Go Ahead Eagles. “Duurzaamheid was toen nog geen hot item, maar Corboz keek toen al vérder. Sindsdien zijn wij op verschillende fronten bezig om de club te vergroenen. Afvalscheiding is daarvan een goed voorbeeld. Maar ook het plaatsen van zonnepanelen, al is dit constructief nog niet op alle plekken mogelijk. Maar we zijn er druk mee bezig en bij de verbouwing van het stadion wordt het meegenomen.”

Plastic bekers recyclen

“Met name in het scheiden van evenementen- en horeca-afval valt winst te behalen”, zegt Amber Deuzeman, facilitair medewerker bij Go Ahead Eagles. “Onze grootste uitdaging daarbij zijn de plastic bekers. We hebben nieuwe PET-bekers, zonder logo’s. Die houden we apart, zodat er nieuwe bekers van gemaakt kunnen worden. We hebben een speciale beker-container met een rond gat, maar helaas blijkt in de praktijk dat daar alsnog andere soorten afval bij in belanden. Dat is een probleem, want dan kunnen ze niet gerecycled worden. We onderzoeken dus nu efficiëntere oplossingen.”

Koffiedrab krijgt een nieuw leven

“Ook zijn we onlangs begonnen met het apart houden van ons koffiedrab”, vervolgt Amber. “We hoorden namelijk dat dat een tweede leven kan krijgen als compost, biogas, likeur, schoonmaakmiddel en zelfs voedingsbodem voor oesterzwammen. En door het uit het restafval te redden, helpen we mee om CO2-uitstoot te verminderen. Dus toen was voor ons de keuze snel gemaakt.”

Waardevolle grondstoffen uit het restafval halen

“Veel bedrijven voeren al hun afval nog af als restafval”, vertelt Remco Wolters, accountmanager bij Rouwmaat. “En dat is zonde, want restafval verdwijnt regelrecht in de verbrandingsovens. En dat terwijl er vaak nog waardevolle grondstoffen in zitten, zoals papier, karton, plastic en dus ook organische stromen zoals koffiedrab, sinaasappelschillen en voedingsresten. Dit kan vaak nog prima een tweede leven krijgen, maar dan moet het wel gescheiden worden bij de bron.”

“Het scheiden van afval is voor bedrijven verplicht bij wet”, vervolgt Remco. “Maar veel bedrijven weten dit niet. Daarnaast snappen wij ook wel dat het uitkristalliseren van je afvalstromen niet je eerste prioriteit heeft. En dat je ook nog te maken hebt met medewerkers die het lastig vinden om afval te scheiden. Wij helpen bedrijven graag om hun afvalmanagement te verduurzamen en bieden een complete dienstverlening.”

Prettige samenwerking door flexibiliteit en korte lijnen

Amber besluit: “We vinden de samenwerking met Rouwmaat prettig. Vooral de flexibiliteit is fijn. Bij evenementen en wedstrijden hebben we bijvoorbeeld extra containers en ledigingen nodig. Dat is geregeld met 1 telefoontje met onze vaste contactpersoon. Afspraak is afspraak. Ook de chauffeurs denken mee -én vooruit- en weten de weg. Kortom: we zijn erg tevreden.”