Zo kan er bijvoorbeeld een verhardingslaag worden aangebracht of een leeflaag van schone grond. Het voordeel van deze aanpak is dat er minder of geen verontreinigde grond afgevoerd hoeft te worden, wat een grote kostenbesparing kan opleveren.
Wij merken echter dat vaak onderschat wordt dat, voordat de afdeklaag is aangebracht, alle werkzaamheden in de verontreinigde grond plaatsvinden en dat iedereen die op de locatie komt, moet voldoen aan de veiligheidsmaatregelen uit de CROW-132 (werken met verontreinigde grond). Dit betekent o.a. dat de medewerkers gekeurd moeten zijn, opgeleid moeten zijn voor het werken in verontreinigde grond en dat de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt moeten worden. Daarnaast moet ook een decontaminatie unit ingezet worden.
Ook is het verplicht dat de werkzaamheden worden begeleidt door een Veiligheidskundige. Deze moet een Veiligheid- & Gezondheidsplan opstellen/goedkeuren en hij moet op de locatie instructie geven.
Bovenstaande maatregelen gelden ook voor medewerkers van het bouwbedrijf, palenboorders, bronneerders, uitzetters enz. Vaak beseft men dit pas op het laatste moment, als de werkzaamheden al zijn gestart.
Rouwmaat heeft alle kennis in huis om dit volledige proces te begeleiden. Zo kan onze Hoger Veiligheidskundige (HVK'er) in het voortraject reeds worden ingezet om alle werkzaamheden op elkaar af te stemmen en per onderdeel de veiligheidsvoorzieningen vast te stellen. Ook kan Rouwmaat Veiligheid- en Gezondheidsplannen opstellen en de opdrachtgever begeleiden in het omgaan met verontreinigde grond. Ook in het voor- en na traject van de sanering.