Drie generaties Rouwmaat, drie generaties Reinders

André Reinders (75) stapte in 1970 naast Herman Rouwmaat in de vrachtwagen. Zijn zoon Dimitri (48) werd 25 jaar later door Hans Rouwmaat aangenomen en kleinzoon Dylan (19) belde in 2021 met Bob Rouwmaat voor een leerwerkplek in het grondwerk.

Drie generaties Rouwmaat, drie generaties Reinders dus!

André’s eerste herinnering aan Rouwmaat stamt al vanaf zijn zevende levensjaar. “Mijn vader had een zandbult. Herman kwam zand halen bij ons thuis. Met drie broers batsten wij dan het zand op de transportband van de kipper”, blikt hij terug op zijn eerste stappen in het grondwerk.

André had in zijn jonge jaren “een hele rits” werkgevers, bepaald door zijn vader. “Die hoorde in het café wie arbeiders zocht en stuurde ons daar dan heen. Zo leerde ik als veertienjarige het wegenbouwvak, met drie batsen en een hark. Bij de volgende werkgever maakte ik puinbanen glad met een puingreep en een moker. Bij weer een volgende werkgever kon ik wel tien gulden meer verdienen door beton te storten met een grote zaadbats. Destijds kochten we voor één gulden een pakje shag én een pakje sigaretten, dus tien gulden was het overstappen wel waard!”

In 1970 startte André als achtste medewerker van Herman en Truus bij Rouwmaat. “Toen ik maandags kwam, moest ik mijn Terberg vrachtwagen nog in elkaar sleutelen, want de aandrijving was kapot gelopen tijdens het ophalen ervan uit Benschop. Daarna nam ik plaats naast Herman. Ik vergeet nooit dat hij na één stop zei: ‘Ik heb ut al wal ‘ezeen, ie redt d’r ow wal met’. Hij stapte uit en ik was chauffeur. Destijds was je dat als je één rondje om een vrachtwagen heen had gelopen.”

Na acht jaar op de vrachtwagen stapte André op de shovel. Hij werkte bij zandputten en egaliseerde bouwplaatsen, tot hij dertig jaar en vijf shovels later met pensioen ging. Het geheim: “De fijne samenwerking met collega’s. Als je met tegenzin naar het werk gaat, duurt het niet lang!”

André’s zoon Dimitri bevestigt dat. “Je bent hier eigenlijk zo vrij als een vogel, als je je werk maar goed doet. Dan krijg je meer verantwoordelijkheid en gebeurt het wel eens dat een uitvoerder een aantal dagen niet op de bouw komt. Wij zorgen er als ploeg dan voor dat het gewoon doorgaat.”

Dimitri werkt al 28 jaar bij Rouwmaat, eveneens als shovelmachinist. “Mijn vader zette me als kleine jongen op een bult, zodat ik kon kijken wat hij deed. Ik wist meteen dat ik bij Rouwmaat wilde werken en begon als vijftienjarige met het sorteren van afval. Toen ik zeventien was, startte ik in Zwolle met de machinistenopleiding. Hans Rouwmaat stuurde me naar een ander bedrijf om daar het vak te leren. Na drie jaar kwam ik terug en inmiddels ben ik al toe aan mijn vierde Volvo L30 shovel.”

“Het leukste vind ik langdurige projecten, waar je zelf van A tot Z betrokken bent. Het geeft voldoening om een braakliggend terrein in een jaar tijd te zien veranderen in een compleet distributiecentrum”, aldus Dimitri.

Ook de jongste Reinders-telg in het gezelschap, Dylan, vindt de langdurige projecten het leukst. “Maar dan wel als grondwerker!” zegt hij er uitdrukkelijk bij. Hij heeft na twee jaar werken en leren net zijn diploma voor de opleiding Vakman GWW behaald. Nu gaat hij voor zijn machinistendiploma, maar zegt: “Ik heb in principe niet de wens om machinist te worden en de hele dag in de cabine te zitten. Laat mij maar fysieke arbeid doen. Zeulen met buizen, zand scheppen en riolering verdichten met de “pizzastamper” die opa voor mij heeft gemaakt.”

De heren Reinders werken eigenlijk bijna nooit samen op een project. “Laatst stond mijn vader in de buurt op een project. Kwam hij continu voor kleine dingetjes. En toen wist ik: je komt niet voor die dingetjes, maar voor mij. En ik wil niet op mijn vingers gekeken worden,” lacht Dylan.

Dylan en Dimitri denken de 38 dienstjaren van André met gemak te overtreffen. Dylan: “Het best is het als je gewoon lekker met een vaste collega kunt werken, zoals ik nu met machinist Ijen. Hard werken, maar ondertussen ook grappen maken en Hollandse hits zingen. Dat is het mooiste wat er is!”