Beton recycling

Omdat Rouwmaat de unieke positie heeft van zowel sloper, recycler én betonproducent heeft zij als één van de weinige partijen in Nederland de gehele kringloop voor beton recycling sluitend weten te maken.

De sloopspecialisten van Rouwmaat selecteren projecten onder andere op de aanwezigheid van hoog kwalitatieve en schone betonpuin. Het aanwezige betonpuin wordt zorgvuldig geoogst en gescheiden afgevoerd van overig bouw- en sloopafval.

Bij de recyclinglocatie in Groenlo wordt het betonpuin vervolgens gebroken en wordt de wapening verwijderd middels magneten. Vervolgens wordt het fijne deel afgezeefd en gaat de grote fractie door een speciale wasinstallatie. Middels deze wasinstallatie worden ongewenste stoorstoffen (bijv. kunststof en hout) verwijderd uit het betonpuin. Deze scheidingsstap wordt gedaan o.b.v. het verschil in soortelijk gewicht. Lichte delen zoals kunststof en hout drijven en worden zo gescheiden van het zwaardere betongranulaat, dat zinkt. Wat resulteert is een hoogkwalitatief en schoon betongranulaat.

Dit betongranulaat wordt aan de andere kant van het terrein weer ingezet als grindvervanger in de eigen betoncentrales. Zo wordt betonpuin dat regionaal geoogst en gerecycled is, weer ingezet voor regionaal uit te leveren betonmortel. Dit bespaart naast primaire grondstoffen veel vervoersbewegingen.