Van Rossum's Koffie Zutphen vermindert restafval en bespaart kosten

"Als je je afval niet scheidt, gooi je letterlijk en figuurlijk geld weg.”

Frans van Rossum, Van Rossum's Koffie in Zutphen

Frans van Rossum, eigenaar van Van Rossum's Koffie in Zutphen, zegt:

“Wij doen in onze twee Zutphense zaken ons uiterste best om alles voor onze gasten tot in de puntjes te verzorgen. We vinden het daarom niet passend om achter de schermen al ons afval in een grote, stinkende container vol restafval te gooien.

Wij scheiden ons afval al jaren, om zo ons steentje bij te dragen aan de wereld van morgen. We brengen maar eens per 2 maanden een zak restafval naar de ondergrondse – de rest voeren we allemaal gescheiden af. 

Ons koffieprut wordt gebruikt als voedingsstof in volkstuinen. Dat sjouwden we tot voor kort zelf naar die volkstuinen, op de bakfiets en in de auto. Maar dat kostte wel wat moeite en improvisatievermogen: het wordt je als ondernemer gewoonweg niet makkelijk gemaakt om je afval te scheiden.

We ergeren ons rot aan de vaak grote containers die altijd in de weg staan, waarvoor je een container en een plek moet huren en die bovendien enorm gaan stinken.

Plus; als je ze vol hebt gegooid met koffieprut zijn ze zo zwaar dat je je een breuk sjouwt om het aan de straat te zetten.

En dan begin ik maar niet over de vaste contracten die je bij veel afvalinzamelaars moet afsluiten. In tijden van lockdowns is dat natuurlijk geen fijn idee.

Daarom was ik ook zo blij dat Rouwmaat bij ons op de radar kwam met hun Groene Route.

We hadden al lange tijd via meerdere kanalen aandacht gevraagd voor een laagdrempelige manier van afval scheiden. We storen ons mateloos aan de te grote containers die wekelijks vol zitten met alle soorten afval door elkaar, die eigenlijk prima gescheiden kunnen worden (papier, plastic, GFT-afval en noem maar op).

Dat een bedrijf als Rouwmaat zich inzet voor een laagdrempelige, duurzame manier van afval scheiden, juichen we toe!

 

De grootste voordelen van de samenwerking met Rouwmaat zijn voor ons:

  • Plaatsbesparing: de koffieprut en sinaasappelschillen verzamelen wij in de speciale, afsluitbare 20-liter emmers. Door het handzame formaat passen ze eenvoudig op plekken waar het afval ontstaat, zoals onder de bar. Daardoor is het makkelijk om alle collega’s te motiveren voor de nieuwe manier van scheiden.
  • Gemak: volle emmers kan ik eenvoudig aanmelden via een app. Rouwmaat haalt ze bij ons binnen aan de balie af, dus we hoeven niet meer met ons afval te sjouwen.
  • Snelheid: de emmers zijn bij ons binnen 1 à 2 dagen vol. Ze worden dan snel opgehaald, waardoor ze niet in de weg staan en geen kans krijgen om te rotten.
  • Flexibiliteit: je betaalt per lediging. Geen vaste contracten. Als ik minder afval heb, heb ik ook minder kosten.
  • Kosten: restafval is de duurste afvalstroom en daar heb ik nu nog maar heel weinig van! Ik bespaar dus echt op de kosten als ik goed scheid.

 

Kortom: er zijn veel redenen om afval te scheiden, maar één ding is zeker: als je je afval niet scheidt, gooi je letterlijk en figuurlijk geld weg. Want restafval gaat rechtstreeks de verbrandingsovens in en dat is echt doodzonde.”